geschiedenis

GESCHIEDENIS

1982 de aanloop

boko logo

Omdat een aantal  Zaanse  biljarters het nomadisch bestaan moe was geworden en men niet langer voor kortere of langere tijd in een groot aantal verschillende horecalocaties wilde spelen, ontstond  het idee tot het verwezenlijken van een echt biljartcentrum. Om die wens te verwezenlijken staken vijf Zaanse biljarters, van Huffel, Overdijk, Noordhoek, Gruijs en Keek, de koppen bij elkaar en op  4 mei 1982 werd de Stichting Biljartcentra in Zaanstad bij notariële akte opgericht. Het eerste permanente  onderkomen werd Het HONGK, een veredelde voetbalkeet in de Vijfhoek, waarvan de naam gevormd werd door de voorletters van de toenmalige oprichters en eerste bestuurders.

1988 een nieuwe locatie

kleutertoilet

Na een paar jaar moest het HONGK verdwijnen voor de aanleg van de Den Uijl-brug. Een alternatieve locatie  werd eerst niet geboden maar na stevig aandringen ging de gemeente akkoord met de verkoop van het leegstaande kleuterschooltje Het Roefje, gevestigd aan de Kraakstraat 42. Een kleuterschool  aanpassen aan het gebruik door volwassen kerels vergt enige inspanningen. Wat te denken van de toiletgroepen, die voor kinderen bedoeld waren en waar de juf  over de lage deurtjes moest kunnen kijken. En bij een eerstvolgende grote regenbui bleek het dak  meer gaten te bevatten dat Emmentalerkaas. Gelukkig bleek de bekende dakdekker firma BOKO uit  Wormerveer  ons ter  wille. In ruil voor nieuwe dakbedekking werd het HONGK voor 10 jaar BOKO Biljartcentrum.

Biljart en Denksportcentrum

schaakstukken

Niet alleen biljarters  zoeken een eigen vast onderkomen En zo gebeurde het dat in een vrijstaand lokaal zich de gerenommeerde Zaanse schaakclub ZSC/Saende  vestigde, al snel gevolgd door damclub Zaandam. Hierdoor kreeg het biljartcentrum  zijn huidige status van biljart- en denksportcentrum, zeker na de  komst van de bridgers en klaverjassers.

1998 de verbouwing

verbouwing

Langzaam groeide het  centrum en steeds meer biljartverenigingen vonden een onderkomen bij ons. De  oude contouren van het kleuterschooltje begonnen te knellen. Het bestuur wilde  een centrum met een landelijke status en allure. Nederland kent 1 centrum met de A status, het KNBB- bondscentrum in Nieuwegein en maximaal 10 centra met de B-status. Het bestuur ging voor niet minder. Hiervoor gingen ze in  gesprek met de K.N.B.B. om te overleggen, aan welke eisen de accommodatie moest  voldoen om vervolgens de uitdaging aan te gaan. De inspanningen die  hebben geleid tot wat er nu staat aan de Kraakstraat 42 zijn niet te  beschrijven. Financiering regelen, sponsoring en subsidies van NOC/NSF, Boko die tegen kostprijs het dak dekte voor nog 10 jaar de naam op de gevel en zo meer. Het is het toenmalig bestuur van de Stichting geweest die trein in beweging heeft gezet, maar zonder die geweldige inzet van  vele, vele vrijwilligers was deze klus nooit geklaard.